O aromă este un compus volatil care permite percepția gustului și mirosului unui produs.
Conservarea aromelor depinde direct de calitatea ambalajului utilizat. Contactul cu aerul fiind în principal responsabil pentru pierderea aromatică a unui produs alimentar sau a unui ingredient este bariera creată de ambalaj, care permite să se păstreze proprietățile organoleptice.
În acest articol, aflați cum să optimizați alegerea filmului de ambalare și a sistemului de închidere pentru a asigura conservarea aromei.
1)Alege cel mai bun material!
Conservarea aromei necesită utilizarea ambalajelor cu proprietățile „barieră” corespunzătoare.
Utilizarea unui film barieră este utilizat pentru a proteja produsele alimentare împotriva agresiunii externe (oxigen, umiditate …), pentru a menține atmosfera protectoare a unui pachet înainte de prima deschidere, pentru a păstra aroma în interiorul plicului, pentru a limita un produs mirositor (hrană pentru animale de companie …) sau pentru a proteja conținutul de lumină.
Se caută două tipuri de bariere: bariera de oxigen și bariera de vapori de apă. Acestea se caracterizează prin cantitatea de gaz care trece prin film în condiții de temperatură și umiditate definite.
Bariera cea mai eficientă este asigurată de un strat de aluminiu, apoi straturile minerale de oxid de aluminiu sau siliciu (AlOx sau SiOx) care rămân transparente, filme coextrudate cu un strat de EVOH, transparent de asemenea, filme metalizate opace, PA care este foarte eficient pentru ambalarea în vid și PET (polietilena tereftalat). Filmele de mono material PE sau PP furnizează o barieră satisfăcătoare pentru vapori de apă, dar o barieră slabă la oxigen.
Laminarea diferitelor materiale rămâne cea mai eficientă modalitate de a proiecta din punct de vedere economic un pachet pentru a păstra arome, dar trebuie folosit cu înțelepciune deoarece starea actuală a tehnologiei nu permite reciclarea filmelor complexe.
Se recurge uneori la utilizarea unei supape, asigurând evacuarea gazelor eliberate de produs. De exemplu, 1 kg de cafea prăjită proaspăt produce până la 6 litri de gaz, ceea ce împiedică ambalarea ermetică imediat după frigere. Depozitarea intermediară a fost necesară înainte de condiționare, cauzând costuri suplimentare și o pierdere de aromă. Supapa permitea un ambalaj ermetic să păstreze cafeaua de agresiuni externe, permițându-i să respire.
Introducerea oxigenului este interzisă de filmul de barieră și de supapa monodirecțională.
Minimizarea cantității de aer în contact cu produsul este cea mai bună metodă de menținere a gustului. Ambalajul flexibil (punga) scade în volum în timpul golirii, ideal pentru a pastra numai produsul și o cantitate minimă de aer. Un ambalaj rigid (cutie), dimpotrivă, înlocuiește volumul de produs extras cu aer, care poate modifica calitățile gustului produsului rămas și poate accelera procesul de îmbătrânire. Acest lucru explică popularitatea în creștere a sacilor „Bag in Box” pentru ambalarea vinului. Aceste pungi deja condiționează 40% din vinul vândut în Franța, iar această cifră este în continuă creștere, iar acum se adresează și vinurilor de calitate.
2) Optimizați sistemul de închidere
Ambalat într-un ambalaj etanș, cu proprietățile de barieră necesare, produsul are o cinetică mai scăzută de degradare, mai ales dacă a fost în vid sau în atmosferă modificată (azot și / sau dioxid de carbon), permițând o creștere considerabilă a termenului de valabilitate.
Sistemul de închidere al unei pungi de plastic are un impact direct asupra duratei de conservare a aromelor deoarece influențează ermeticitatea ambalajului și minimizează expunerea alimentelor la atmosfera exterioară.
Diferitele sisteme de etanșare.
Pentru pungi sunt disponibile: sudare, îndoire asociată cu un autocolant, sârmă link – ul, cablul, adezivul repoziționabil, zip sau multitrack , cu sau fără slider, opritorul …
Când vine vorba de un produs de unică folosință, cum ar fi pachetul individual de chips-uri, gustări sau preparate pre-dozate, acesta va fi consumat în întregime după deschidere. În acest caz, o sudura simpla este suficienta pentru a sigila ambalajul si a da caracterul hermetic pana la deschidere.
Produsele portabile, care vor fi utilizate de mai multe ori pe o perioadă variabilă, alegerea închiderii va fi ghidată de caracterul său practic, numărul de deschideri / închideri, durata consumului după prima deschidere și sensibilitatea produsului la atmosferă. Un pachet de paste de 250 de grame va fi consumat de unu până la patru ori și, uneori, timp de câteva săptămâni, dar produsul este păstrat o perioadă lungă de timp fără degradare, este suficientă o închidere simplă prin plierea asistată de un autocolant. Brânza rasă, sensibilă la oxigen, va fi păstrată ideal într-o pungă închisă cu un zip, la fel ca cafeaua, a cărei aromă va fi păstrată timp de câteva săptămâni.
Dezvoltarea unui ambalaj care urmărește să păstreze aroma unui produs nu este doar un bun comercial, ci este și o alegere societală prin participarea la lupta împotriva deșeurilor alimentare. Într-adevăr, un produs care își pierde aromele prea repede este mai probabil să fie aruncat în câteva zile datorită lipsei de gust, chiar dacă este încă comestibil. Pentru 54% dintre consumatori, reducerea deșeurilor alimentare este o decizie foarte importantă care trebuie luată zilnic.
Dacă păstrarea aromelor este o adevărată provocare pentru dvs., găsiți soluțiile noastre de dezvoltare personalizate și nu ezitați să ne contactați !